Vertellen met je handen

Als ik vertel dat ik beeldende therapie geef, weet niet iedereen wat daarmee bedoeld wordt. Beeldende Therapie is een vorm van hulpverlening waarbij het niet altijd nodig is om te praten, maar ook door bezig te zijn kun je aan jouw problemen werken.

De therapeut maakt gebruik van allerlei materialen en technieken waardoor je soms zijdelings, maar vaak ook direct en tegelijkertijd met jouzelf (en jouw probleem of vraagstuk) aan de gang gaat. ‘Je bent wat je maakt’, zou je kunnen zeggen.

Beeldende therapie met The Tree Therapie, Gerie de Weerd - de Boer.

Met beeldend werken kun je letterlijk en figuurlijk ‘ver-beelden’ waar jij last van hebt en wat jou plaagt. Het is dan mijn rol als beeldend therapeut om jou hierbij te helpen en te ondersteunen. En het mooie is dat je niet per sé (super) creatief hoeft te zijn.

Ik geloof dat iedereen kan tekenen, schilderen of op een andere manier beeldend kan werken.
Naarmate we ouder worden stellen we gewoon veel te hoge eisen aan onszelf. (En dat is nergens voor nodig 😉) Je komt niet bij mij om kunstenaar te worden, maar je leert juist om met het materiaal om te gaan en mooie nieuwe ervaringen op te doen of misschien wel kwaliteiten van jezelf te ontdekken, waarvan je niet wist dat je ze had!

Voor wie?

In principe is iedereen welkom in mijn praktijk. Zowel kinderen als jongeren en volwassenen.

Wel vind ik het belangrijk dat je bewust voor deze vorm van therapie kiest en dat je in relatie met mij als therapeut denkt: Ja, dit kan weleens wat voor mij zijn. Andersom zal ik daar ook eerlijk over zijn. Bij een therapie is het namelijk belangrijk dat je een soort ‘klik’ hebt met je therapeut. En daarnaast is het belangrijk dat ik denk dat ik jou een eindje verder op weg kan helpen. Tijdens de intake komen we daar vast en zeker achter.

Wanneer is Beeldende Therapie aan te raden?

 • Kinderen, die zich niet kunnen of willen uiten, maar wel ergens ‘last’ van hebben
 • Volwassenen, (of ouderen) die terug willen kijken naar een bepaalde periode uit het verleden (hierbij werk ik met een Levensboek)

 • Jongeren, die op zoek zijn naar zichzelf of die moeite hebben om zich staande te houden in deze maatschappij
 • Ouders & kinderen (bij onderlinge problemen binnen het gezin)

Denk hierbij aan:
Je anders voelen; (Faal)angst, keuzestress;
Omgaan met prikkels; Omgaan met gevoeligheid;
Burn-out problematiek; Nare ervaringen verwerken;
Depressie(ve gedachten); Onzeker zijn

Zelfkennis, eigenwaarde en jouw basis verstevigen

Beeldende Therapie - zelfkennis en eigenwaarde.

Eigenlijk is alle problematiek in mijn ogen te verhelpen met goede zelfkennis en een positieve eigenwaarde. Dit is dan ook altijd onderliggend een doel voor mijn beeldende therapie. Iemand kan bijvoorbeeld een aanvraag voor therapie doen, omdat hij of zij last ervaart van zijn AD(H)D. We gaan dan tijdens de beeldende therapie insteken op de prikkelverwerking die hierbij soms wat moeizaam verloopt. Daarnaast, zal ik altijd de eigen basis van de cliënt gaan verstevigen door middel van spelen met materialen en verschillende werkvormen.

Als je blij kunt zijn met jezelf, kun je vaak ook trots zijn op wat je maakt en helpt dit je direct en indirect weer een stukje verder!

Aanpak op maat

Ieder mens is uniek. Daarom kan ik niet van tevoren op een briefje geven wat er tijdens de beeldende therapie aan de orde komt. We maken samen een plan van aanpak en omschrijven jouw hulpvraag:

 • Wat is er aan de hand? (Soms weet je dat nog niet..)
 • Waar wil jij aan werken? (wat vind je lastig, waar loop jij in het dagelijks leven tegenaan?)
 • Wat wil jij leren? (waar heb je bijvoorbeeld moeite mee?)
 • maar OOK: waar ben jij juist heel goed in?! (Wat is jouw kracht en hoe kun jij die inzetten?!)

Hierover gaan we tijdens de intake in gesprek.

De intake

Tijdens de intake maak ik gebruik van een intakeformulier, dat je voorafgaand aan de intake ingevuld hebt. Dat formulier mail je mij dan terug en samen bekijken we jouw antwoorden en vragen, om zo samen een plan te kunnen maken voor de therapie.

Na het intakegesprek ga ik samen met jou op zoek naar het geschikte aanbod qua materialen, technieken en opdrachten. Soms is er ruimte voor overleg, soms kies ik voor een vaste opdracht. Ieder mens is anders en uniek, daarom zal ook elk aanbod verschillen per persoon. (Dat maakt mijn vak ook juist zo boeiend!)

Tijdens de intake bekijken we:

 • Wat de hulpvraag is of het doel van de therapie;
 • Of er een ‘klik’ is tussen mij als hulpverlener en jou als cliënt;
 • Met wat voor frequentie de therapie plaats zal vinden;
 • Hoeveel sessies we daarvoor nodig denken te hebben.

NB. Het intakeformulier bevat gevoelige informatie, waar ik vanzelfsprekend nauwkeurig mee om zal gaan.

Indien je eerst een aantal vragen wilt stellen, ben je van harte welkom in mijn praktijk!

Even bellen is ook mogelijk:
06 213 62 497

Intake – € 58,- (van ongeveer 45 minuten)
Sessie – € 68,- (van ongeveer één uur)

The Tree Therapie is gecontracteerd bij gemeente Hoogeveen, gemeente de Wolden en gemeente Westerveld. Dit betekent dat op moment dat er een indicatie vrijgegeven wordt, de therapie vergoed kan worden. Hiervoor heeft u een doorverwijzing nodig vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) of een verwijsbrief van de huisarts. Voor vragen hierover kunt u altijd even contact opnemen met hen of met mij.

The Tree Therapie. Praktijk voor Beeldende Therapie, Onderwijs en Meer…

Tenslotte een aantal foto’s van beeldend werk…

Om een beeld te krijgen bij wat Beeldende Therapie nou eigenlijk inhoudt, kan ik namelijk 1000 woorden gebruiken òf een aantal beelden. Hieronder zie je dat ik voor de tweede optie gekozen heb.
Kunst, beeldend werken, tekenen, schilderen en verven is iets van alle tijden en alle eeuwen. Het geeft ons mensen de mogelijkheid om grip te krijgen op onszelf en de wereld om ons heen…

Reach for the stars
Childhood
Storm