Beeldende Therapie
Vertellen met je handen
Beeldende Therapie is een vorm van hulpverlening waarbij het niet altijd nodig is om te praten, maar waarbij je door bezig te zijn ook aan jouw problemen kunt werken. En dat is soms wel zo prettig…
De beeldend therapeut maakt gebruik van allerlei materialen en technieken waardoor je ook met jouzelf (en jouw vraagstuk) aan de gang gaat. Je bent wat je maakt zou je kunnen zeggen. Met beeldend werken kun je letterlijk en figuurlijk ‘ver-beelden’ waar jij last van hebt en wat jou plaagt. Het is dan mijn rol als beeldend therapeut om jou hierbij te helpen en te ondersteunen. En het mooie is dat je niet per sé (super) creatief hoeft te zijn.
Ik geloof namelijk dat iedereen kan tekenen, schilderen of op een andere manier beeldend kan werken.
Naarmate we ouder worden stellen we gewoon veel te hoge eisen aan onszelf. (En dat is nergens voor nodig 😉) Je komt niet bij mij om kunstenaar te worden, maar je leert juist om met het materiaal om te gaan en mooie nieuwe ervaringen op te doen of misschien wel kwaliteiten van jezelf te ontdekken, waarvan je niet wist dat je ze had!
Voor wie?
In principe is iedereen welkom in mijn praktijk. Zowel kinderen als jongeren en volwassenen.
Wel vind ik het belangrijk dat je bewust voor deze vorm van therapie kiest en dat je in relatie met mij als therapeut denkt: Ja, dit kan weleens wat voor mij zijn. Andersom zal ik daar ook eerlijk over zijn. Bij een therapie is het namelijk belangrijk dat je een soort ‘klik’ hebt met je therapeut. En daarnaast is het belangrijk dat ik denk dat ik jou een eindje verder op weg kan helpen. Tijdens de intake komen we daar vast en zeker achter.
Voor wie is Beeldende Therapie aan te raden?
- Kinderen, die zich moeilijk kunnen uiten, maar wel ergens ‘last’ van hebben
- Volwassenen, die terug willen kijken naar een bepaalde periode uit het verleden (bijv. door het maken van een Levensboek)
- Jongeren, die op zoek zijn naar zichzelf (en moeite hebben om zichzelf te zijn in deze maatschappij)
- Kortom: Iedereen – die zich aangesproken voelt om op deze manier bezig te gaan! – die vouten durft te maken
– en die niet bang is voor vieze handen!!
Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan :
Je voelt je anders, je hebt last van Faalangst, je hebt keuzestress;
het (leren) omgaan met prikkels; Het leren omgaan met (hoog) gevoeligheid; het onderzoeken van (hoog)begaafdheid, het leren omgaan met een burn-out; Een nare ervaring of nare ervaringen verwerken;
Omgaan met depressieve gedachten; Heel erg onzeker zijn
Twijfel je?
Ook als jouw probleem hierboven niet genoemd staat, maar je wel denkt dat Beeldende Therapie iets voor jou kan zijn, kun je even contact op nemen. Wie weet kan ik het telefonisch toch wat duidelijker uitleggen of plan je liever een kennismakingsgesprekje.
Geen wachttijd
Ik heb momenteel geen wachttijd, dus in principe zou je binnen 4 weken langs kunnen komen voor een intake. Je kunt door een mailtje het intakeformulier aanvragen en aangeven waar jouw of uw hulpvraag ligt. Daar kom ik dan zo snel mogelijk op terug!
Zelfkennis, eigenwaarde en jouw basis verstevigen
Eigenlijk is alle problematiek in mijn ogen te verhelpen met goede zelfkennis, een mooi zelfbeeld en een positieve eigenwaarde.
Dit is dan ook altijd onderliggend een doel voor mijn beeldende therapie. Iemand kan bijvoorbeeld een aanvraag voor therapie doen, omdat hij of zij last ervaart van zijn AD(H)D. We gaan dan tijdens de beeldende therapie insteken op de prikkelverwerking die hierbij soms wat moeizaam verloopt. Daarnaast, zal ik altijd de eigen basis van de cliënt gaan verstevigen door middel van spelen met materialen en verschillende werkvormen.
Als je blij kunt zijn met jezelf, kun je vaak ook trots zijn op wat je maakt en helpt dit je direct en indirect weer een stukje verder!
Aanpak op maat
Ieder mens is uniek. Daarom kan ik niet van tevoren op een briefje geven wat er tijdens de beeldende therapie aan de orde komt. We maken samen een plan van aanpak en omschrijven jouw hulpvraag:
- Wat is er aan de hand? (Soms weet je dat nog niet..)
- Waar wil jij aan werken? (wat vind je lastig, waar loop jij in het dagelijks leven tegenaan?)
- Wat wil jij leren? (waar heb je bijvoorbeeld moeite mee?)
- maar OOK: waar ben jij juist heel goed in?! (Wat is jouw kracht en hoe kun jij die inzetten?!)
Hierover gaan we tijdens de intake in gesprek.
De intake
Tijdens de intake maak ik gebruik van een intakeformulier, dat je voorafgaand aan de intake ingevuld hebt. Dat formulier mail je mij dan terug en samen bekijken we jouw antwoorden en vragen, om zo samen een plan te kunnen maken voor de therapie.
Tijdens de intake bekijken we:
- Wat de hulpvraag is of het doel van de therapie;
- Of er een ‘klik’ is tussen mij als hulpverlener en jou als cliënt;
- Met wat voor frequentie de therapie plaats zal vinden;
- Hoeveel sessies we daarvoor nodig denken te hebben.
Na het intakegesprek ga ik samen met jou op zoek naar het geschikte aanbod qua materialen, technieken en opdrachten. Soms is er ruimte voor overleg, soms kies ik voor een vaste opdracht. Ieder mens is anders en uniek, daarom zal ook elk aanbod verschillen per persoon. (Dat maakt mijn vak ook juist zo boeiend!)
Tenslotte een aantal foto’s van beeldend werk…
Om een beeld te krijgen bij wat Beeldende Therapie nou eigenlijk inhoudt, kan ik namelijk 1000 woorden gebruiken òf een aantal beelden. Hieronder zie je dat ik voor de tweede optie gekozen heb.
Kunst, beeldend werken, tekenen, schilderen en verven is iets van alle tijden en alle eeuwen. Het geeft ons mensen de mogelijkheid om grip te krijgen op onszelf en de wereld om ons heen…