Vanaf 11 november tot en met zo ongeveer de Kerstvakantie zijn voor de meeste docerende mensen een regelrechte ramp, tenzij je een enorme liefhebber bent van deze drukke tijd, want gezellig is het zeker, maar het geeft een hoop (onnodige) drukte, stress en overprikkeling. En net zoals zoveel dingen is dat lang niet voor ieder kind een feestje. Dit schooljaar ben ik weliswaar op een school aan het werk, maar dan een middelbare (praktijk) school, waar de èchte Sinterklaas wat minder spannend is geworden (meestal dan 😉), maar waar de kinderen en leerlingen wel degelijk reageren op deze hieper-de -pieper periode. Omdat ik zelf inmiddels twee schoolgaande kinderen heb, die middenin deze ‘gekte’ zitten en omdat ik zowel privé als professioneel veel mensen tref die hiermee worstelen, besloot ik een korte blog te schrijven rondom dit onderwerp. Vorig jaar tijdens de week van de vaktherapie was dit zelfs het onderwerp van gesprek! Dit jaar ging het over veerkracht, maar een overdosis aan prikkels heeft ook zo weer zijn invloed op jouw veerkracht. Tenminste, wel als ik voor mezelf spreek! (en dat is ook wat ik tegenkom als ik werk als therapeut, juf of moeder 😉) So, here goes …
Hierbij 10 tips om deze drukke periode wat relaxter door te komen.
1. Wees selectief in het aanbieden van suiker
Ik volg al jaren een bekende schrijfster over voeding, diëtiek, maar ook leefstijl: Rineke Dijkinga en tijdens één van haar posts op LinkedIn, noemde ze de beruchte eerste 1000 dagen van het opgroeiende kind. (Bij de meesten waarschijnlijk wel bekend en anders een goed excuus om even te gaan googlen). Ze stelde dat het naast de focus op de sociaal emotionele opvoeding van het kind ook goed is om na te gaan welke VOEDING je een kind biedt en dat dit bij voorkeur de eerste 1000 dagen zonder suiker zijn. Nu heb ik dat bij onze oudste ook een poos vol kunnen houden, maar merkte ik dat onze jongste toch wat meer verlangen heeft naar al dat zoets.
En, dit begint natuurlijk vanaf Sint-Maarten (waar ze soms kilo’s snoep ophalen langs de vele deuren) en eindigt zo ongeveer pas bij het Kerstdiner of soms zelfs met de oliebollen met Oud en Nieuw.. Gezellig natuurlijk! Maar het ene kinderlijf kan hier beter tegen dan het andere. Check dus bij jouw kind of hij (extra) druk wordt van snoep en maak hier afspraken over. (Met name vlak na Sint-Maarten is dat natuurlijk een dingetje, want die trommel moet immers leeg. Ja, uiteraard, maar dat hoeft niet in één week en daarmee mag je best delen met anderen).
2. Ga lekker naar buiten! (waar de vogeltjes fluiten )
Prikkels en drukte zijn er genoeg die laatste weken van het jaar. Zoek daarom de (relatieve) stilte op buiten huis, trek een dikke jas aan, speelbroek, laarzen of wandelschoenen, balletje mee en naar het bos, de heide of naar een kinderboerderij of iets wat daarop lijkt en waar je kinderen kunnen rennen, hollen, schreeuwen, razen en zich lekker kunnen ontprikkelen. En het allermooiste is dan eigenlijk een grote hut maken, waar zowel grote (volwassenen dus) als kleine kinderen in kunnen spelen! Sjouwen met takken, bladeren aan de kant en als het klaar is lekker picknicken. Tegenwoordig kun je bij veel winkels speelpakken kopen, dus dat je daardoor heel veel vieze was krijgt is geen excuus! Gewoon lekker gaan. Storm of regen, houdt ons niet tegen is niet voor niets iemands (?) slogan.. Ik vind hem heel goed!!
3. Ga lekker tekenen, schilderen of verven
Juist in deze periode puilen diverse winkels uit met teken- en knutselmateriaal. Koop hiervan vooral wat bij jou of bij jouw kinderen past. Koop een rol behang of papier (bijv. van dat Zweedse warenhuis), plak de hele tafel vol en laat ze iedere dag uit school, de opvang of na de BSO lekker tekenen en doe zelf ook lekker mee. Associeer op wat de kinderen getekend hebben of vraag wat ze graag willen. Zo kun jij misschien (eventueel met een afbeelding erbij op je telefoon) het kasteel van Sinterklaas schetsen en kunnen de kinderen pieten tekenen of Sinterklaas, of Ozosnel. Zelfs al weten jouw kinderen ‘het geheim’, dan nog kan het hyper de pieper gedoe en gedrag van klasgenootjes hen nog beïnvloeden, dus op deze manier ‘ont-laden’ kan dan heel fijn zijn. Zoals gezegd: kies dan wel voor iets, wat je zelf ook fijn vindt en niet: Oh nee, niet met die kwasten bij mijn witte muur!! En dat soort uitspraken, want dat is voor niemands stresslevel goed 😉. Waterverf is hierbij trouwens een uitkomst. Super simpel, lekker ‘verstillend’ en zelfs al komt er een flatsje op jouw witte muur, dan heb je die er zó weer af. (haha).
4. Ga lekker spelen!
Van een familielid kregen onze kinderen een Sinterklaashuisje en een Sinterklaasboot. Hoewel ik in eerste instantie wat mopperig was (want: meer rommel = meer prikkels) kwam ik er na verloop van tijd achter, dat dit geweldig werkte. De kinderen speelden bijvoorbeeld het verhaal na wat ze op het Sinterklaasjournaal gezien hadden, maar ook bijvoorbeeld de liedjes die op school gezongen hadden of de zaken die op het verlanglijstje vermeld stonden. Binnen de vaktherapie zeggen ze: wie speelt die heelt (daarom staat de master vaktherapie nog altijd op mijn eigen verlanglijstje, maar dat terzijde 😉). En zo is het maar net. Grote en kleine ‘overweldigende’ ervaringen en momenten, schudden kinderen van zich af door ze na te spelen en ze zo op hun eigen manier te verwerken. Nu hoeft dat niet per sé met speelgoed, maar kan net zo goed met verkleedkleding (Sint en Pietenpakjes) of met vingerpoppetjes of iets dergelijks. Wees creatief en kijk wederom wat er bij jouw kinderen past.
5. Joy of Missing out!
Wees niet bang om bepaalde dingen over te slaan als het gaat over Sintmaarten, Sinterklaas of Kerst. Maak keuzes die jouzelf als ouder, maar ook jouw kinderen blij maken. Ga niet te vroeg naar allerlei drukte (lees: met een huilende baby de hele Sinterklaastocht over lopen) en dwing je kinderen niet bij Sinterklaas op schoot te gaan zitten, als ze al naar hun schoentjes kijken als die beste man eraan komt lopen 😉. Overprikkelde kinderen en daarmee dus ouders zijn voor niemand leuk, dus bedenk van tevoren bijvoorbeeld hoeveel huizen je langs gaat met Sint maarten, waar (en hoelang!!) je ergens Sinterklaas viert en hoeveel andere Sintgerelateerde activiteiten je opzoekt. Het ene kind gaat hartstikke goed mee met al deze (gezellige) drukte, maar het andere kind, dat bijvoorbeeld de dagelijkse structuur mist en de rust van bepaalde normale momenten zal er minder lekker op gaan. Check bij jouw kinderen hoe ‘resistent’ ze hier tegen zijn en stel bij in jouw eigen agenda en schema. Je bent heus geen slechte ouder als je ergens iets skipt. Aan het eind van de dag is dat zelfs voor iedereen beter. (Geldt trouwens ook voor het Sinterklaasjournaal, superleuk, maar dat kun je best een keer missen of even terugkijken als ze vlak voor bedtijd er superdruk van worden..)
6. Ga kleien, hout hakken, bladeren aanharken of de tuin winterklaar maken.
Dit soort ‘aardse’, praktische en eigenlijk ook wel ‘vieze’ klusjes, vragen noeste arbeid van jou of van jouw kind en maken dat je weer lekker even in dat lijf zakt, in plaats van alleen maar in dat hieper-de-piep hoofd. Daarnaast is het heel goed om stil te staan bij de seizoenen. De Herfst is er al een poosje en dat ga je ook buiten in de tuin, in het park of in het bos zien. Bladeren harken is een heerlijk (in zekere zin hersenloos) klusje en geeft gelijk veel voldoening. Sommigen zeggen dan haal niet alles weg, bewaar een hoekje voor de egel en dat is natuurlijk ook helemaal prima. Zeg je: maar we hebben helemaal geen tuin of blad in de tuin?! Dan is er altijd wel een opa/oma/buurvrouw/buurman of een zieke oom of tante die blij is met wat extra hulp.
7. Kook!
De valkuil is om tussen al deze drukte door, minder tijd te besteden aan het bereiden van een goede maaltijd. Zelf betrap ik mij hier ook wel eens op dat ik denk: ach, geen puf, we bestellen een patatje, maar aan het eind van de rit, voel je je hierdoor eerder futloos en kom je in een soort negatieve spiraal. Terwijl, als je jezelf bijvoorbeeld als doel stelt om minimaal één keer per week een verse soep te maken voor de lunch, dat je daar dan vaak wel 2 of 3 dagen van eten kunt en je merkt dat als jouw buik blij is (want goed eten) jouw hoofd en de rest van je lijf ook blijer zijn! (meer hierover: zie vooral de site van Rineke of anderen zoals bijvoorbeeld Jutta Koehler of Barbara Temelie, maar er zijn genoeg andere boeken over het verband tussen darm en brein en daarmee op jouw humeur!).
8. Kies jouw cadeautjes met zorg
Zoals al eerder genoemd is het slim om of het nu voor Kerst of voor de Sint is, goed na te denken over wat voor cadeautjes jij jouzelf of jouw kinderen gunt. Tuurlijk zo’n Nintendo Switch is super tof, maar gezien de zwaarlijvigheid in Nederland is een voetbal of een stepje toch een wat handiger cadeau. En daarbij is het boek van een bepaalde blauwe internetwinkel met van die schattige dobbelsteentjes erop natuurlijk heerlijk misleidend voor die arme kinderen. Tuurlijk, de tijd dat je een paar sokken van de Sint kreeg is misschien wat achterhaald, maar er is niks mis met een nuttig cadeau, omdat je anders iets gaat verzinnen om het te verzinnen en dat is in deze koop-je-helemaal-rond-maatschappij natuurlijk niet per sé nodig. Consuminderen is ook in Spanje aangekomen wat dat betreft. Dus: is jouw zoon helemaal gek van Lego, vraag of opa en oma Sint willen helpen, zodat Sint één mooi groot cadeau kan kopen, in plaats van dat we allemaal naar de winkel gaan die begint met de eerste letter van het Alfabet en waar de meeste kadootjes een half jaar nadien al kapot van zijn… 😉 En ook hierbij geldt: liefst zonder al te veel geluid, gedoe en gemieter. Eenvoudig, ‘hufterproof’ speelgoed koopt Sint soms dan voor meerdere generaties en blijft uitdagen om te spelen 😊.
9. Spoel de dag eraf
Merk je dat kinderen minder goed inslapen, helemaal hieper de pieper zijn en eigenlijk niet naar bed te krijgen zijn? Zorg er dan voor dat ze ’s avonds lekker onder de douche gaan of in bad (het liefst met een schepje magnesium erin) dat ontspant het lijfje en daarmee vaak ook het hoofd. Het helpt om de prikkels even af te schudden van een drukke school/opvang/bso dag en even in de slaapmodus te komen. Eventueel in bed nog lekker even een (stukje van een) boekje lezen en hopelijk gaan de luikjes dan dicht!
10. Dans, zing, spring, sport of beweeg
Nu klinkt het in de opsomming hierboven misschien een beetje alsof Sinterklaas niet per sé mijn favoriete feest is, maar op zich valt dat wel mee. Wat ik lastig vind aan deze periode is dat het een soort opgelegde verplichte gezellige periode zou moeten zijn. Maar soms (of eigenlijk heel vaak!) is het gewoon belangrijk om de rust te bewaren in jouw huis of in jouw gezin. Om er daarna weer tegenaan te kunnen.
Belangrijk is (in mijn ogen) om naast al dat gehieper de pieper een uitlaatklep te hebben. En dat kan de sport zijn van jouw kind, maar ook een gek liedje (ja, zelfs baby shark ;-)) dat je samen opzet en waarin je de boel eens even lekker losschudt! Of een wedstrijd touwtje springen, een mat die je op de grond legt en waarover je koprollen mag maken of het bouwen van een hut in de woonkamer. Al dit soort activiteiten die je – in je lijf en met je lijf – doet, helpen om de dag een beetje los te schudden en juist in het moment aanwezig te zijn. En denk jij dan vanachter je laptopje, met één schuin oog op de kinderen: ach nee toch, dat moet ik straks allemaal weer opruimen?! Daag jezelf dan eens uit deze decembermaand en speel lekker mee..
Feestelijke groet,
(maar ook een beetje ‘kallem an’)
Gerie de Weerd-de Boer.
Trotse bedenker van The Tree Therapie.
Praktijk voor Beeldende Therapie, Onderwijs en.. vanaf januari 2025 ook vindplaats voor een maandelijkse workshop, maar daarover later meer! 😉